fbpx
20 C
Пловдив
4 март, 2021

Каназирева: Проблемът с водата в Брестовица не търпи отлагане, държавата ще помогне за изграждането на нов водопровод

Вижте още

Каназирева за Белащица : Фирмата има нормативно установено право да иска удължаване, а друг е въпросът дали ще се допусне

"Фирмата има нормативно установено право да иска удължаване, а друг е въпросът дали ще се допусне. Все пак живеем...

Определени са местатата за агитационни материали в Пловдив

Със заповед на кмета на Община Пловдив Здравко Димитров се определят временни места по райони за поставяне на агитационни...

Кампания за подпомагане кастрацията на домашни кучета и котки

От днес- 1 март - стартира инициатива, с която Община Пловдив ще поощри собствениците на домашни и котки,...

Последвай ни

16,823ФеновеХаресва ми
4,230АбонатаАбонирайте се
Avatar
Забелязано в Пловдивhttp://zabeliazanovplovdiv.com
Забелязано в Пловдив предлага на пловдивчани новините и събитията, които са близо до тях, които пряко ги вълнуват и които те биха искали да съобщят на съгражданите си. При нас водещото е опитът от първо лице, независимото мнение и всички граждани, които искат да дадат гласност на забелязаното от тях.

Дани Каназирева заяви пред жителите на село Брестовица, че имат пълната й подкрепа при разрешаването на проблема с наличието на манган в питейната вода. Те днес за пореден път изразиха недоволството си от дългогодишния проблем и настояха за бързи мерки и спешни действия от страна на община , и всички държавни институции.

Пред събралите се над 300 души на площада областният управител каза, че първо трябва да се разбере причината за системното с манган на питейната вода. Отговор на най-важния въпрос ще даде експертизата, която се очаква да бъде готова в края на месеца.

„След това може да се мисли за алтернативни водоизточници и нов водопровод. Разговарях днес със заместник-министър Николай Нанков и  имам уверението, че държавата ще помогне със средства за изграждането на нов водопровод, допълни областният управител.

Каназирева припомни, че експертизата се прави от четирима водещи професори и хидрогеолог от БАН, Миногеоложкия институт и УАСГ със сериозен професионален и научен потенциал,

Тя бе възложена от ВиК след като междуведомствена комисия, назначена от областния управител, установи  хидроморфоложки промени в реката, настъпили в резултат на изградената МВЕЦ в с. Кадиево, като   и нарушения при одобряване на . В случая,  водното огледало, навлиза в територията и на друга община, като компетентността тук за одобряването на ПУП трябва да е от компетентността на Областна управа, а не съответната община.

ВИЖ ОЩЕ :  Отчет на областния управител за периода ноември 2019г. до март 2021г

„Познавам проблема. Имате моята подкрепа за решаването му. Целта на възложената е да се установят не само причините за наличието на манган в питейните водоизточници, но и да  се даде решение, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план, коментира областният управител Дани Каназирева.

ВИЖ ОЩЕ :  Отчет на областния управител за периода ноември 2019г. до март 2021г

Според нея второто решение, което  е в дългосрочен план, ще обхване елиминиране на причините за замърсяването, предприемане на оздравителни мероприятия, за да не се стигне и до наличието на манган в дублиращите кладенци и в съседни водоизточници за другите населени места.

Новини от Пловдив

Каназирева за Белащица : Фирмата има нормативно установено право да иска удължаване, а друг е въпросът дали ще се допусне

"Фирмата има нормативно установено право да иска удължаване, а друг е въпросът дали ще се допусне. Все пак живеем...

Още новини от Пловдив