20 C
Пловдив
17 април, 2021

Стигнахме платото на заболеваемостта, но се увеличават хоспитализациите

Вижте още

Последвай ни

17,715FansLike
4,240SubscribersSubscribe
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

Лечебните в момента се справят с повишения натиск, който се отчита през последните седмици като се осигурява апаратура, кислород и предпазни средства в ковид отделенията. Това стана ясно на проведения при областния управител , на който присъства и заместник-министърът на здравеопазването инж. Слави Пачалов.

Той съобщи, че в здравното министерство стриктно се следи ситуацията с необходимостта от медицински кислород в болниците и се реагира незабавно, за да се задоволи нуждата във всяка едно лечебно заведение в страната.

Според лекарите и директори на най-големите болници в областта в момента се намираме в платото на третата вълна от заболеваемост, но се увеличава броят на хоспитализираните и на по тежките случаи на кислородна терапия. По данни на РЗИ заболеваемостта и областта е 586.1 на 100 хиляди души.

Към днешна дата хоспитализираните с ковид вече са 1050, което е повече от лекуваните през ноември, когато имахме рязък скок на заболеваемостта. 289 са свободни легла, от които 18 интензивни„, съобщи Каназирева.

По думите й се увеличават и повикванията към , както и приетите в болници.
През изминалото денонощие екипите на Спешна помощ са отговорили на 248 случая, от тях 69 свързани с ковид. Хоспитализирани са 3 болни в областта и 32 в , оставени на домашно лечение са 34 души.

Според лекарите се наблюдава тенденция към падане на възрастовата граница на заразените, както и на приетите с усложнения в болниците.
Областният управител коментира пред заместник-министъра, че организацията на областно ниво работи добре повече от година и са ангажирани 20 болници, половината частни. Прави се всичко възможно всеки един болен да получи лечение.

ВИЖ ОЩЕ :  Д-р Тихомир Дерменджиев поема управлението на КОЦ-Пловдив до провеждането на конкурс за титуляр

Медицинският щаб поддържа непрекъсната комуникация между болниците, РЗИ и Спешна помощ, а благодарение на Информационната ни система за наличните легла в реално време, успяхме да улесним хоспитализациите. Благодаря на всички, които са на първа линия и въпреки умората продължават да се грижат всеотдайно за болните„, допълни Каназирева.

ВИЖ ОЩЕ :  Д-р Тихомир Дерменджиев поема управлението на КОЦ-Пловдив до провеждането на конкурс за титуляр

От своя страна зам.-министър Пачалов съобщи, че до дни болниците в страната ще получат допълнително защитни облекла-гащеризони, маски висок клас и други лични предпазни средства. За всички работещи в Спешна помощ ще бъдат доставени пулсоксиметри. От уредите ще получат също така ваксинационните центрове и болниците.

От РЗИ съобщиха, че в областта продължава ваксинацията, като над 30 хиляди жители на областта вече са имунизирани.

За изминалото денонощието 334 са новоинфектираните, а оздравелите 87. Към днешна дата 5502 жители на областта са под карантина, на домашно лечение са 5922. За последните 24 часа са починали 10 души на възраст от 42 до 84 години, всичките са имали придружаващи заболявания.

- Реклама -
- Реклама -
- Реклама -Tomov Plaza

Новини от Пловдив

С японски вишни и кълбовиден ясен разкрасиха два парка в район Южен

С 10 японски вишни се увеличи зеленината в парка до ул. „Георги Кондолов“, който е сред най-предпочитаните места за...

Още новини от Пловдив