20 C
Пловдив
20 април, 2021

Започна изграждането на дублиращите кладенци за чиста вода на Брестовица

Вижте още

Последвай ни

17,735FansLike
4,250SubscribersSubscribe
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на като репортер и редактор от края на 2019г.

– Пловдив започна изграждането на дублиращите тръбни кладенци за питейно – битово водоснабдяване на с. , снабдени с потопяеми помпи, електрозахранване и автоматика. Стартът бе даден от областния управител Дани Каназирева и управителя на водното дружество Спартак Николов. Новите водоизточници ще са три, ще дублират старите и се намират в помпената станция край с. .

Средствата за изграждането им са в размер на близо 120 хиляди лева и са осигурени от ВиК. Срокът за изпълнение е 20 работни дни.

„Дадох дума на хората от Брестовица още през лятото. Това е първата стъпка към осигуряване на чиста питейна вода за населението в изпълнение на поетия ангажимент от държавните институции за решаване на проблема с наличието на манган. За мен най-важното беше не просто да се реши проблемът, а да се реши по най-бързия начин и дългосрочно, заяви областният управител.
От своя страна Спартак Николов допълни, че веднага след излизането на експертния доклад и предписаните от специалистите в него , работата от страна на ВиК е започнала.

Чистата вода ще се добива от долния водоносен пласт. Досегашните водоизточници ще бъдат изолирани, за не се замърсят и новите с манган. Остава обаче проблемът с вътрешната и външната водопроводна мрежа и съоръжения – водоеми и помпена станция.

„Следващата седмица очакваме стартиране на процедурата по възлагане на проектирането и строителството на новия водопровод, допълни Каназирева.
По думите й хората не бива да се притесняват за трасето на новия водопровод, защото има нови технологии, които позволяват безизкопно полагане на тръбопроводи.
Според главен експерт в инж. , новият водопровод може да се положи на мястото на стария без да се налагат изкопни работи.

Едната технология е така наречената „бърстинг“ технология, при която с торпедо се разбива и премахва старата тръба и в същото време се поставя новата, като може да се постави и тръба с по-голям диаметър. Другата безизкопна технология е полагане тръба в тръба. То може да бъде използвано по два начина – в съществуващата да бъде вкарана новата тръба или да се вкара свита полиетиленова тръба, която се разгъва с топъл въздух и заема формата на съществуващия водопровод.

„Отново апелирам Община да обединим усилията си за решаване на проблема на хората“, заключи Каназирева

- Реклама -
- Реклама -
- Реклама -Tomov Plaza

Новини от Пловдив

Откриват „зелена класна стая“ в район Източен

„Зелената класна стая“ в начално „П. Р. Славейков“ вече е напълно готова, съобщи кметът на район „Източен“ Иван...

Още новини от Пловдив