Община Габрово и Тракия икономическа зона станаха партньори
Община Габрово и Тракия икономическа зона станаха партньори
Пловдив ОбластНовини Пловдив

Община Габрово и Тракия икономическа зона станаха партньори

2.45KПрегледа

Меморандум за сътрудничество подписаха на 10 януари кметът на Габрово Таня Христова и председателят на “Клъстер Тракия икономическа зона” инж. Пламен Панчев. По този начин регионът около Габрово се включва към териториалния обхват на “Тракия икономическа зона” /ТИЗ/.

Според подписания документ страните ще работят за постигане на стратегически цели:

  • привличането на мащабни инвеститори в Габрово;
  • създаване на съвременна бизнес инфраструктура на територията на съществуващите индустриални зони, както и изграждане на нови индустриални зони;
  • съдействие за развитието на високотехнологични компании;
  • създаване на среда, благоприятстваща иновациите;
  • подпомагане разработването на Общи устройствени планове, предвиждащи инфраструктурно развитие на промишлените и индустриални зони;
  • осигуряване на кадри за нуждите на индустрията чрез осъществяване на съвместни проекти в сферата на висшето и средно професионално образование, и ранното кариерно ориентиране;
  • промотиране на региона и интернационализация.

Община Габрово и “Клъстер Тракия икономическа зона” ще работят съвместно за подпомагане на български и чуждестранни инвеститори, привличане на средства за извършване на анализ, проучване и проектиране, активно участие в междуведомствени работни групи, вътрешни и международни икономически форуми. Партньорите ще насочат усилия и към създаване на механизъм за предотвратяване на нелоялна конкуренция между отделните региони при привличане на инвеститори и създаване на възможности за реален и информиран избор при локализиране на мястото за инвестиране.

Меморандумът ще послужи за основа за изготвянето на последващо споразумение за осъществяване на публично-частно партньорство между Община Габрово и “Клъстер Тракия икономическа зона”.
“Тракия икономическа зона” доказа на практика не само, че бизнесът и общините могат да работят заедно, но тя е пионер и в обединяването на самите общини”, посочи при подписването на споразумението инж. Панчев, уточнявайки, че към зоната вече се включиха Бургас и Хасково.

“Целта на това партньорство е заедно да постигнем реален положителен икономически ефект в развитието на община Габрово”, каза при подписването кметът на града Таня Христова.
ТИЗ е успешен модел на публично-частно партньорство.

С над 180 предприятия и над 2 млрд. евро инвестиции тя превърна Пловдив в индустриалната столица на страната, благодарение на сътрудничеството между 9 общини – Пловдив, Асеновград, Калояново, Куклен, Марица, Първомай, Раковски, Родопи и Стамболийски, две сдружения – “Клъстер Тракия икономическа зона” и “Клъстер информационни и комуникационни технологии Пловдив”, и бизнеса.

“Само за последните две години инвестициите в ТИЗ достигат 300 млн. евро”, конкретизира създателят на най-мащабната и устойчиво развиваща се индустриална зона в Източна Европа инж. Панчев.

Коментари

Община Габрово и Тракия икономическа зона станаха партньори
АвтораМилена Христова
Редактор
Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г. Завършила PR, Журналистика и масмедии.

Вашият коментар