Каназирева: Тракийският култов храм край село Старосел е уникален паметник, който трябва да покажем на света по възможно най-добрия начин

В Пловдивска област имаме огромно богатство в културно-исторически план и трябва не само да го съхраняваме, а и да го развиваме. Това заяви областният управител по повод Тракийския култов храм край село и проведени разговори с кмета на община , относно възможностите за по-доброто представяне на тракийската гробница като туристическа дестинация и археологическа забележителност.

„Една от първите стъпки ще е да започнем да работим за по-доброто покритите на храма в Четиньова могила и на храма при могила Хоризонт, както и за необходимото им допълнително укрепване. Община Хисаря има готовност да финансира голяма част от дейностите, които трябва да се свършат на място, но преди това трябва да се уреди въпросът с управлението на собствеността, коментира Каназирева.

Тя посочи, че за целта Общинският съвет на Хисаря, чрез Областна администрация, трябва да поиска управлението върху собствеността на имота, което се случва с решение на Министерски съвет.

В момента тече процедура по актуване на имота в областна администрация.

„Докато чакаме това да се случи, няма пречки да се изготви задание, след това да се възложи изготвянето на проект и да се търси вече и финансиране по европейски програми, посочи Каназирева. Тя допълни, че е провела разговор с директора на Археологическия музей в Пловдив доц. Костадин Кисьов, който е обещал експертна подкрепа.

Следващата седмица ще бъде организирана среща в Областта, за да се обсъдят вариантите как още по-атрактивно да бъде представен археологическият обект .

Областният управител подчерта, че относно Тракийският култов храм, ще се поддържа тясна връзка с Министерство на туризма – както лично с министър Марияна Николова, така и със ресорния зам.-министъра Ирена Георгиева, за да се реализират по-бързо проектите.

Всички идеи и намерения ще бъдат съгласувани и обсъдени и с Министерство на културата.