20 C
Пловдив
15 април, 2021

Каназирева: Тракийският култов храм край село Старосел е уникален паметник, който трябва да покажем на света по възможно най-добрия начин

Вижте още

Последвай ни

17,705FansLike
4,240SubscribersSubscribe
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

В Пловдивска област имаме огромно богатство в културно-исторически план и трябва не само да го съхраняваме, а и да го развиваме. Това заяви по повод Тракийския култов храм край село Старосел и проведени разговори с кмета на община Пенка Ганева, относно възможностите за по-доброто представяне на тракийската гробница като туристическа дестинация и археологическа забележителност.

„Една от първите стъпки ще е да започнем да работим за по-доброто покритите на храма в Четиньова могила и на храма при могила Хоризонт, както и за необходимото им допълнително укрепване. Община Хисаря има готовност да финансира голяма част от дейностите, които трябва да се свършат на място, но преди това трябва да се уреди въпросът с управлението на собствеността, коментира Каназирева.

Тя посочи, че за целта Общинският съвет на Хисаря, чрез , трябва да поиска управлението върху собствеността на имота, което се случва с решение на .

В момента тече процедура по актуване на имота в областна администрация.

„Докато чакаме това да се случи, няма пречки да се изготви задание, след това да се възложи изготвянето на проект и да се търси вече и по европейски програми, посочи Каназирева. Тя допълни, че е провела разговор с директора на Археологическия музей в Пловдив доц. Костадин Кисьов, който е обещал експертна подкрепа.

Следващата седмица ще бъде организирана среща в Областта, за да се обсъдят вариантите как още по-атрактивно да бъде представен археологическият обект .

Областният управител подчерта, че относно Тракийският култов храм, ще се поддържа тясна връзка с Министерство на туризма – както лично с министър Марияна Николова, така и със ресорния зам.-министъра Ирена Георгиева, за да се реализират по-бързо проектите.

Всички идеи и намерения ще бъдат съгласувани и обсъдени и с .

 

- Реклама -
- Реклама -
- Реклама -Tomov Plaza

Новини от Пловдив

Затварят част от ул. „Брезовска“, въвеждат двупосочно движение по ул. „Васил Левски“

Временна организация на движението се въвежда на ул. „Брезовска“ от 15 април до 15 юни, информират от ОП „Организация...

Още новини от Пловдив