20 C
Пловдив
19 април, 2021

Предприеха спешни мерки в Дома за хора с увреждания в Джурково

Каназирева: Няма да позволя да се връщат пациенти, предприехме спешни мерки в Дома за хора с увреждания в Джурково след трите положителни проби

Вижте още

Последвай ни

17,731FansLike
4,250SubscribersSubscribe
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

Три жени от Дома за лица с физически увреждани в с. Джурково са с положителни проби за COVID-19 . Те бяха настанени вчера в инфекциозна клиника на УМБАЛ „Свети Георги“ , след като им бе отказана хоспитализация от МБАЛ . Това съобщи областният управител и председател на ОКЩ след извършената днес проверка по случая и проведена среща с директора на здравното заведение д-р Иван Червенков.

Жените са на възраст между 30 и 40 години и в момента са в добро състояние. В Дома се извършава пълно епидемиологично проучване. Дадени са указания . Взети са проби на всички 40 обитатели , както и на медицинския и обслужващ персонал. Близо 60-те проби се очакват най- късно утре следобед. Ако бъдат установени други случаи на коронавирус, те ще бъдат настанени в МБАЛ „Асеновград“.

„Инициирах тази среща, защото за мен най-важното, в качеството ми на председател на Областния щаб, е преди есенно-зимния сезон всички организационни проблеми на територията на област , да бъдат изчистени и да имаме готовност за всяка една ситуация. Асеновградската болница е с едно от най-добрите отделения. В конкретния случаи е станало разминаване в информацията и лоша комуникация между екипите. По заповед на министъра на здравеопазването леглата за коронавирус, които трябва да бъдат разкрити тук са 22 – за средно тежки случаи и 6 за интензивно лечение. В деня, когато не са приети пациентите от Дома е имало 7 хоспитализирани. Моят апел е това повече да не се случва. Категорично, не може да не се отказва на преглед и приемане на пациенти при наличие на свободни легла, коментира областният управител.

Директорът на РЗИ д-р Ваня Танчева допълни, че в случая говорим за недоразумение, но казуса е и етичен, защото става за хора с проблеми и увреждания. Относно мерките в дома, заяви, че всичко, което е било нужно вече е направено.

„Ние трябва да осигурим в Дома наблюдение от лекар и медицински сестри и при утежнено състояние веднага пациентите да бъдат хоспитализирани тук в болницата, така че да няма повече недоразумения, допълни д-р Танчева.

Директорът на болницата д-р Червенков от своя страна обясни, че е бил уведомен за съмнителните за коронавирус пациенти от Джурково и е разпоредил да бъдат прегледани в спешното отделение. Той потвърди, че в отделението за COVID-19
има 22 легла, като от тях 16 са разположени в осем стаи с по две легла и отделен санитарен възел.

„Явно е, че се е получило недоразумение между началника на отделението, който отговаря за тези пациенти и екипите на Спешна помощ , които са побързали да настанят пациентите някъде другаде на територията на областта. Може би водени от факта, че ще бъдат смесени пациенти с доказан Ковид и такива, които пристигат като съмнителни, лекарите не са си позволили да направи разместване и да ги съберат, но по принцип е имало свободни легла, допълни д-р Червенков.

Той бе категоричен, че болницата ще продължи да приема и лекува пациенти с коронавирус, както и че се прави всичко възможно да се разделят потоците и да не става сместване на пациенти.

„Имаме достатъчно много открити отделения в момента – и в Пловдив, и в Асеновград, и в Карлово. Пациенти не може да се връщат. Ще се проверява всеки един сигнал, заключи областният управител.

 

- Реклама -
- Реклама -
- Реклама -Tomov Plaza

Новини от Пловдив

Откриват „зелена класна стая“ в район Източен

„Зелената класна стая“ в начално „П. Р. Славейков“ вече е напълно готова, съобщи кметът на район „Източен“ Иван...

Още новини от Пловдив