fbpx
20 C
Пловдив
23 януари, 2021

Биоцентралата в Труд остава затворена, нарушенията не са отстранени

Вижте още

34 са новодиагностицираните пациенти с Ковид-19 за изминалото денонощие

34 са новодиагностицираните пациенти с Ковид-19 за изминалото денонощие. Регистрираните в Националната информационна система случаи са общо 19717. От...

Регионалният природонаучен музей подарява минерал на всеки малчуган до 7 г. възраст, посетил музея през уикенда

На 23 и 24 януари (събота и неделя) Регионалният природонаучен музей – Пловдив отново ще предостави безплатен вход за...

Пловдивска област е извън червената зона, намаляват се леглата в ковид отделенията

Да се намалят леглата за лечение на Ковид-19 в Пловдив и областта. Това реши  Медицинският щаб на свое заседание...

Последвай ни

16,234ФеновеХаресва ми
4,190АбонатаАбонирайте се
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

Биоцентралата в с. Труд остава затворена. Това реши комисия с представители на , РДНСК, , ОДБХ, и , която днес извърши проверка на място по искане на собственика. В писмо до институциите той настоява да се отмени принудителната мярка, издадена от екоинспекцията през октомври, с мотив, че вече е отстранил нарушенията в обекта.

Според извършилите проверката обаче, не са налице условия за отмяна на временното спиране на централата, коментира инж. от Областна администрация.

„Най-важното е инвеститорът да предложи техническо решение за надеждно покритие на перколатната вана, която да е херметически затворена с монтиран биофилтър за отвеждане на образувалите се в нея газове. На второ място покриване на резервоара за съхранение на течната фракция на готовия ферментационен продукт и отвеждане на формираните в него емисии за пречистване в биофилтър. Това изисква изготвяне и одобряване на проект и строително разрешение, което не е направено. Не са отстранени и редица други изисквания от постановлението за спиране, за които също се изисква проектно решение и разрешение от съответните държавни институции“, обясни инж. Стойчев.

От своя страна областният управител също заяви, че е категорично против отмяната на принудителната мярка и пускането на биоцентралата без да са отстранени нередностите.

“ За да бъдат отстранени се изисква ново инвестиционно намерение, одобряване на проекти, издаване на строително разрешение, тъй като това води до съществени изменения на изградените към момента съоръжения. Категорично съм против този път процедурата да не бъде изпълнена по закон, тъй като видяхме какви са последиците от това в процеса на изграждане на биоцентралата. Компромис със здравето на хората не следва да се допуска и от страна на екипа на областна управа стриктно ще следим за спазване на законността“ , заключи областният управител .

 

Новини от Пловдив

34 са новодиагностицираните пациенти с Ковид-19 за изминалото денонощие

34 са новодиагностицираните пациенти с Ковид-19 за изминалото денонощие. Регистрираните в Националната информационна система случаи са общо 19717. От...

Още новини от Пловдив