20 C
Пловдив
19 април, 2021

Каназирева: Експертиза ще каже не само какви са причините за мангана във водата, но ще даде и дългосрочното решение на проблема

Вижте още

Последвай ни

17,731FansLike
4,250SubscribersSubscribe
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на като репортер и редактор от края на 2019г.

На среща с областния управител , управителя на Николов, заместник кмета на община Владимир Маринов и Инициативния комитет на ГС „Живот за Брестовица“ бяха представени междинните резултати от проучването за причините и характера на влошеното качество на питейната вода на с. Брестовица и дали наличието на манган е свързано с покачване на нивото на реката при помпените станции на МВЕЦ-а, където се е образувало заблатяване и гниене.
Експертизата се прави от четирима водещи професори и хидрогеолог от БАН, Миногеоложкия институт и УАСГ със сериозен професионален и научен потенциал,
Тя бе възложена от ВиК след като междуведомствена комисия, назначена от областния управител, установи хидроморфоложки промени в реката, настъпили в резултат на изградената МВЕЦ в с. Кадиево, като и нарушения при одобряване на . В случая, водното огледало, навлиза в територията и на друга община, като компетентността тук за одобряването на ПУП трябва да е от компетентността на Областна управа, а не съответната община.

„Познавам проблема. Жителите на Брестовица имат моята подкрепа за решаването му. Целта на възложената е да се установят не само причините за наличието на манган в питейните водоизточници, но и да се даде решение, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план, коментира областният управител Дани Каназирева.
Тя обясни, че според експертите, извършващи проучването, вече са направени сондажи, които установяват наличието на наднормено количество манган в трите кладенци на с. Брестовица.

„Решението в краткосрочен план трябва да се търси в изграждането на дублиращи водоизточници от по-дълбок и защитен от замърсяване водоносен пласт. Освен това трябва да бъде подменена вътрешната водопроводна мрежа на село Брестовица. В момента от ВиК и община Родопи подготвят тръжна документация за изготвяне на проекта“, добави Каназирева
Според експертите второто решение, което е в дългосрочен план, ще обхване елиминиране на причините за замърсяването, предприемане на оздравителни мероприятия, за да не се стигне и до наличието на манган в дублиращите кладенци и в съседни водоизточници за другите населени места.
От направения анализ става ясно, че съществува реална опасност изсъхналите дървета, в следствие на гниещите процеси в коритото на реката, да паднат и да бъдат отнесени при високи води. Рискът е голям и те да заседнат в тесния участък пред централата ,а това да доведе до наводнение в близките населени места и ЖП моста на с. Кадиево.

„Всичко това налага бързи действия и решения“, категорична е Каназирева.
От своя страна представителите на Инициативния комитет посочиха, че искат най-после институциите да си свършат работата и благодариха на областният управител за предприетите действия до момента.
Управителят на ВиК също подчерта, че се работи за решаването на проблема и допълни, че към момента са предприети и временни действия за намаляване концентрацията на мангана в питейната вода чрез нейното айриране / обогатяване с въздух/ и частично отстраняване на мангана.

 

- Реклама -
- Реклама -
- Реклама -Tomov Plaza

Новини от Пловдив

Откриват „зелена класна стая“ в район Източен

„Зелената класна стая“ в начално училище „П. Р. Славейков“ вече е напълно готова, съобщи кметът на район „Източен“ Иван...

Още новини от Пловдив