20 C
Пловдив
20 април, 2021

Срутището в село Дряново е укрепено, хората се връщат по домовете си

Вижте още

Последвай ни

17,735FansLike
4,250SubscribersSubscribe
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано в като репортер и редактор от края на 2019г.

Комисия извърши на укрепителните дейности на срутището в село Дряново, община Лъки и установи, че към момента хората, които бяха спешно евакуирани в средата на януари, могат да се върнат по домовете си. В нея участваха експерти от РД „Пожарна безопасност и защита на населението“, Областна администрация, представители на фирмата-изпълнител, проектантът, инвеститорският контрол и кметът на община Лъки Валентин Симеонов.

„Изградени са носещите конструкции на подпорните стени, с които скатът е укрепен , остават довършителни дейности. Проверката имаше за цел да установи степента на завършеност на укрепителните дейности на срутището и дали е безопасно за хората от близките къщи, коментира главен инспектор Димитър Бришимов от РДПБЗС.
По думите му хората могат да се върнат в домовете си след като кметът на общината издаде днес необходимата заповед.

„За нас най-важно беше да се гарантира живота и сигурността на хората и да предотвратим опасността скалната маса да тръгне надолу. Истината е, че имаше сериозна риск. Всички институции реагираха незабавно. Факт е , че за много кратко време , бяха отпуснати от държавата нужните средства и се извърши укрепването в спешен порядък, допълни областният управител .

Припомняме, че веднага след инцидента в Дряново пристигна лично и премиерът Борисов, който обеща съдействие. Същият ден беше свикана Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане и правителството отпусна 480 000 лева на общината за укрепителните дейности.

- Реклама -
- Реклама -
- Реклама -Tomov Plaza

Новини от Пловдив

Откриват „зелена класна стая“ в район Източен

„Зелената класна стая“ в начално училище „П. Р. Славейков“ вече е напълно готова, съобщи кметът на район „Източен“ Иван...

Още новини от Пловдив