fbpx
20 C
Пловдив
17 януари, 2021

Завършена рехабилитация на железопътен участък Скутаре – Оризово

Вижте още

Частично облекчават мерките в Пловдив

Със заповед на кмета Здравко Димитров от утре на територията на Община Пловдив се привежда в изпълнение  Заповед №...

40 са новодиагностицираните в Пловдивска област случаи на Ковид -19 за изминалото денонощие.

40 са новодиагностицираните в Пловдивска област случаи на Ковид -19 за изминалото денонощие. Регистрирани в Националната информационна система са...

Евакуират всички под срутището в Дряново, община Лъки

Поради непосредствена опасност за живота и здравето на хората, чийто домове са под скалния масив в село Дряново, община...

Последвай ни

16,176ФеновеХаресва ми
4,200АбонатаАбонирайте се
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

Министър , областният управител и директорът на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски откриха модернизирания железопътен участък Скутаре – Оризово

На официална церемония на ЖП гара Белозем, министърът на транспорта информационните технологии и съобщенията , генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ инж. Красимир Папукчийски и областният управител , прерязаха лентата на изцяло обновения участък, който е част от проекта „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас, Фаза 2“ . Той е с дължина 26 км и обхваща железопътния участък от гара Скутаре до гара Оризово.

Рехабилитирани са железния път и контактната мрежа в участъка, системите за сигнализация и телекомуникация, приемните здания и техническите сгради в гари Маноле и Белозем, включително е изградена пасарелка, както и нова спирка Опълченец с осигурен достъп на лица с намалена подвижност.

По думите на министър Желязков цялостната реализация на проекта ще допринесе за изпълнение на поетите ангажименти на Република България за развитие на железопътната инфраструктура и достигане на европейските стандарти.
Като част от транспортен коридор „Ориент/Източно Средиземноморски“, рехабилитацията на тази линия е от съществено значение както за България, така и за Европа.

„Постигнатата максимална скорост 130 -160 км/ч и по-високото качество на услугите ще спомогне за повишаване на конкурентоспособността на железопътния в сравнение с другите видове транспорт“, заяви инж. Папукчийски.

Изпълнител на договора е Обединение „Европейски железници“, а неговата стойност – 69 848 308, 66 лева без ДДС.
Обект „Рехабилитация на железопътен участък Скутаре – Оризово“ се финансиране от Кохезионен фонд на ЕС, чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014 – 2020 г.

ВИЖ ОЩЕ :  45 са новодиагностицираните случаи на Ковид-19 за изминалото денонощие.

След официалното откриване областният управител Дани Каназирева коментира, че проектът е от съществено значение за региона.

„С неговата реализация ще се подобри качеството на предлаганите услуги, безопасността на движението и сигурността на пътуването, а това ще повиши конкурентоспособността на жп транспорта, който е важен за пловдивска област, допълни Каназирева
Според министър Желязков тази инвестиция е изключително важна, особено когато я обвържем с всички системни инвестиции в сектора.

„Преди няколко дни бе подписан договора за модернизацията на железопътен възел Пловдив, както и на Централна гара, за да може наистина Пловдив да има не само една красива сграда на Централна гара, но и да бъде едно съсредоточие на железопътния трафик, да може да се изгради необходимата инфраструктурата, за да бъде облекчен животът на пътуващите не само с железниците. Това е важно за града, но най-вече за развитието на онези възможности, които познаваме , виждаме и се надяваме да достигнем за пътуването със железниците. А неминуемо ползватели и тези, които ще имат удоволствието да се възползват от новоизградената инфраструктура ще бъдат жителите и на градовете, и на по-малките населени места, като това на Белозем. Така, че по резултатите се преценява свършената работа, заключи министър Желязков

ВИЖ ОЩЕ :  Евакуират всички под срутището в Дряново, община Лъки

Сред официалните гости на церемонията, която започна с отслужване на водосвет, бяха също така председателят на УС на НКЖИ Христо Алексиев, кметът на община Раковски Павел Гуджеров, представители на компанията, на изпълнителя, надзора, и др.

 

Новини от Пловдив

Частично облекчават мерките в Пловдив

Със заповед на кмета Здравко Димитров от утре на територията на Община Пловдив се привежда в изпълнение  Заповед №...

Още новини от Пловдив