20 C
Пловдив
15 април, 2021

Завишаване на повърхностния отток и водните стоежи в реките в област Пловдив

Вижте още

Последвай ни

17,705FansLike
4,240SubscribersSubscribe
Avatar
Забелязано в Пловдивhttp://zabeliazanovplovdiv.com
Забелязано в Пловдив предлага на пловдивчани новините и събитията, които са близо до тях, които пряко ги вълнуват и които те биха искали да съобщят на съгражданите си. При нас водещото е опитът от първо лице, независимото мнение и всички граждани, които искат да дадат гласност на забелязаното от тях.

Динамична остава обстановката на територията на цялата област, където продължават валежите. Налице е завишаване на повърхностния отток и водните стоежи в реките, но към настоящия момент няма опасност за населението.

„Ситуацията се следи и сме в непрекъсната връзка с общините и държавните институции“, коментира областният управител .

По думите й на дежурния телефон в – Пловдив към този момент няма постъпили сигнали за наводнени населени места, земеделски територии и други обекти. Единствено в 09.45 мин. е постъпила информация за свлачище  на пътя – Рожен, (след отбивката за с. Джурково). В момента едната лента от пътя вече е освободена за движение. Областно пътно управление предприемат действия за своевременно освобождаване и на другата лента.

Областният управител посочи, че стриктно се следи и състоянието на язовирите.

На територията на областта във водоемите, стопанисвани от Напоителни системи има големи свободни обеми, които да погасят на 100% високи вълни.

По отношение на Каскада Доспат –Въча обстановката е динамична.

Към информация от тази сутрин в язовир има свободен обем от 3,5 млн. куб.м., при приток около 180 куб.м/с, което ще наложи да се извърши контролирано изпускане  в яз. Въча и на енергийно неотработени води, с цел да не се достигне до неконтролируемо преливане.

„Това са нормални действия, свързани с функционалното предназначение и управление на язовирите и не трябва да предизвиква безпокойство, защото водите постъпват в яз. Въча. Към информация от тази сутрин в язовир Въча има свободен обем от 18 млн. куб.м., при енергийно отработване на 70 куб.м/с, обясни инж. от .

Той допълни, че  не се очаква  това да се отрази допълнително на участъка от р. Въча под язовира, защото в него има достатъчно свободен обем.

„Към  момента най-големите ни притеснения са, че  при високи води  на река Марица може да бъде залята пречиствателна станция при , както и жилищни райони, а работа на пречиствателната станция да бъде компрометирана. Друг риск  има при село Цалапица, където изместването на водното течение в северна посока е довело до ерозия на левия бряг на землището на селото и застрашава сметището. При високи води в реката съществува опасност от бързо развитие на ерозионния процес към котлованите на депото и риск от аварии и замърсяване на река Марица, в това число и трансгранични последици, коментира Каназирева

ВИЖ ОЩЕ :  Възстановяват Алеята на космонавтите на Бунарджика
ВИЖ ОЩЕ :  Част от изкуствените езера в Цар-Симеоновата градина вече са пълни с вода и работят.

Припомняме, че още през юли  междуведомствена  комисия алармира за тези потенциални опасности. Има  подписан договор от Областна администрация, но все още се чака разрешение от за почистване на коритото на Марица в района.

„За ограничаване опасността от възникване на критични и бедствени ситуации отговорните институции и собствениците и стопаните на хидротехнически съоръжения са уведомени от мен с писмени указания да предприемат адекватни на обстановката превантивни за предпазване от вредното въздействие на водите и недопускане настъпване на критични и бедствени ситуации, допълни областният управител.

В тази връзка кметовете на общини, собствениците и стопаните на хидротехнически съоръжения и ръководителите на териториалните държавни структури и звена, имащи отношение към управлението на хидротехническите съоръжения и защитата на населението при бедствия, следва да осъществят засилен контрол върху потенциално опасните язовири, предпазни диги и други защитни съоръжения, при необходимост контролирано да се освободят необходимите обеми с цел недопускане неконтролируемо преливане на големи водни маси, като уведомят при ИБР – Пловдив, ОД ПБЗН-Пловдив, Областна администрация-Пловдив и общините, застрашени от завишения водния отток в реките под язовирите.

Според прогнозата се очаква  днес до обяд валежите да спрат и цялостната обстановка да се подобри. В четвъртък се очакват нови валежи, но те ще бъдат от сняг и не се очаква да предизвикат допълнителен воден отток.

 

- Реклама -
- Реклама -
- Реклама -Tomov Plaza

Новини от Пловдив

Затварят част от ул. „Брезовска“, въвеждат двупосочно движение по ул. „Васил Левски“

Временна организация на движението се въвежда на ул. „Брезовска“ от 15 април до 15 юни, информират от ОП „Организация...

Още новини от Пловдив