Костенурки нинджа или ренесансови художници?

Всички знаем кои са костенурките нинджа – четири мутирали костенурки, които са обучени да станат нинджа войни. Те живеят в каналите на Ню Йорк и се борят със злото.

Леонардо е лидерът им. Той е смел, решителен и отдаден на бойните изкуства. Има силно развито чувство за чест и справедливост. Той носи синя маска и чифт катани. 
Рафаело. Той е по-агресивен и гневен и не се колебае да нанесе първия удар. Неговата маска е червена и има чифт саи.
Микеланджело е общителен и забавен. Обича да чете комикси и да яде пица. Обича приключенията. Той носи оранжева маска и нунчаку.
Донатело е ученият, изобретателят. Той разбира от технологии и обича да разрешава проблемите с интелекта си. Носи лилава маска и тояга бо. 

Много интересни имена за костенурки. Леонардо, Рафаело, Микеланджело и Донатело всъщност са имената на най-забележителните ренесансови творци. Те са живели в Италия през 15-ти 16-ти век. 

Леонардо да Винчи е знаменит художник и изобретател. Той е роден в град Винчи, Флорентинска република. Живее и работи във Флоренция, Милано и Рим. Той се е интересувал от архитектура, математика, анатомия. Едни от най-известните му картини са:

  • Тайната вечеря
  • Мона Лиза
  • Витрувианския човек 

През живота си, той прави много скици, анатомични изследвания, огледално обърнати текстове. Проекти за танкове, летателни уреди. Многобройните му изобретения обаче остават само на хартия.  

Рафаело Санцио е художник и архитект. Той работи в Умбрия, където е роден, Флоренция и Рим. Във Флоренция се запознава с творчеството на Леонардо, Микеланджело и Донатело, от което се повлиява. Едни от най-известните му творби са:

  • Атинската школа
  • Сикстинската Мадона
  • Рисува и много портрети 

Микеланджело Буанароти  е художник, скулптор и архитект. Той работи в Рим и Флоренция. Една от най-разпознаваемите му картини е Сътворението на Адам. А скулптурата Давид, свидетелства за неговите изключителни качества и като скулптор 

Донатело е прочут италиански скулпторТой е роден най-рано от четиримата, още през 14 век, във Флоренция. Неговите скулптури са индивидуални изображения. Те са създадени независими от обкръжаващата ги среда. Една от най-известните му работи е бронзова статуя на Давид.  

За първи път Костенурките нинджа се появяват в Американски комикс, публикуван от Студио Мираж през 1984г.  

Кевин Ийстман и Питър Леард са хората, които създават историята за Костенурките Нинджа. Първоначално са искали да дадат на костенурките имена на японски нинджи, но в последствие са избрали имената на знаменитите ренесансови творци.