20 C
Пловдив
19 април, 2021

Антигенни тестове и предпазни средства получиха болницата и МЦ в , обособена е и ковид – зона

Вижте още

Последвай ни

17,730FansLike
4,250SubscribersSubscribe
Avatar
Милена Христоваhttps://zabeliazanovplovdiv.com
Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

Антигенни тестове и предпазни средства получиха болницата и МЦ в Раковски, обособена е и ковид – зона

400 броя антигенни тестове, 40 защитни гащеризона за многократна употреба -висок клас, безконтактни термометри и санитарни материали получиха МБАЛ „Раковски“ и МЦ „Света Елисавета“ в града. Предпазните средства са от Областния кризисен щаб, а тестовете са от здравното министерство и ще бъдат разпределени по 200 броя в двете лечебни . Дарението достави Дани Каназирева, която се срещна днес с кмета на общината Павел Гуджеров и управителите на болницата и МЦ -д-р Иван Томбашки и д-р Иван Попов.

„Общо хоспитализираните до сега пациенти с Ковид-19 в болницата са 122, от тях 110 са излекуваните. В момента на лечение са 12 души. Разкритите легла за ковид са 37. Работим много добре със и с пловдивската болница „Св. Иван Рилски“, където според решението на Медицинския щаб се хоспитализират по-тежките случаи от общината, обясни д-р Томбашки.

Той благодари за дарението и подчерта, че към момента екипът на здравното заведение се справя. В тежката ситуация за децата на служителите на болницата е осигурена детска градина. По думите му през следващите месеци ще се търси възможност да бъдат закупени нов рентгенов апарат и скенер за болницата.

От своя страна кметът на общината допълни, че се търсят варианти за по новия програмен период, Регионалните съвети за развитие и през Плана за възстановяване и устойчивост. Той уточни, че заедно с ръководството на здравното заведение, планират изграждането на ново инфекциозно отделение, което ще бъде в отделна сграда в двора на болницата. Необходима е болнична аптека, защото болницата обслужва и съседната община-. Обсъжда се и вариантът да бъде учредена стипендия за студент по медицина, който да има ангажимент и след завършване да работи в общинската болница.

Областният управител благодари на медиците за всеотдайната им работа на първа линия. Каназирева подчерта, че от началото на пандемията тук се справят изключително добре, а с разкриването на ковид-зона в Медицинския център „Света Елисавета“, жителите на общината ще имат възможност вече за консултация и бърза диагностика при симптоми на Ковид -19.

Ковид-кабинетът, който ще обслужва пациенти със съмнение за , работи всеки делничен ден от 8 до 18 часа. Той е на първия етаж в центъра.
„Пациентите се консултират от лекар-специалист, има медицинска сестра, лаборант и санитар. При необходимост болните се насочвани за рентгенова снимка, лабораторни изследвания и ще им се прави антигенен тест, обясни управителят д-р Попов.

 

- Реклама -
- Реклама -
- Реклама -Tomov Plaza

Новини от Пловдив

Откриват „зелена класна стая“ в район Източен

„Зелената класна стая“ в начално училище „П. Р. Славейков“ вече е напълно готова, съобщи кметът на район „Източен“ Иван...

Още новини от Пловдив