Новини ПловдивСъбития

ЗЛАТНА ЛИРА ще получи тази вечер цигуларя Мичо Димитров

889Прегледа
Оценете това

Тази вечер Съюзът на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) ще присъди на цигуларя най-високата степен от връчваните признания за големи заслуги към българската музикална култура, а именно наградата “ЗЛАТНА ЛИРА”. Димитров  сред виртуозните български музиканти, прославящи страната ни на международната сцена, но и един от големите българи, предпочел да се завърне в собствената си страна, да твори и преподава, да споделя своето изкуство в родния си град и от няколко години е концертмайстор на .

 

Мичо Димитров е възпитаник на лондонската школа на проф. Ифра Нийман, след това концертмайстор на Пловдивската филхармония и дългогодишен концертмайстор на Нидерландския радиооркестър в Хилверсум. По същото време е гост-концертмайстор на Операта в Лион. Концертира в „Музикферайн” (Виена), „Концертхаус” (Берлин), „Плейел” (Париж), „Роял Алберт Хол” (Лондон). Участва в ,,ПРОМС 2009″ (Лондон), „Сън Фестивал” (Сингапур), „Тонхале” (Цюрих), „Фестшпилхаус” (Залцбург), Международен фестивал в Братислава и др. През 2015 г. работи като гост-концертмайстор на SWR /Southwest German Rundfunk Orchestra in Saarbrucken/.

Мичо Димитров е носител на ,,Младежка лира” като концертмайстор на Пловдивска филхармония (1985 г.), Златна значка за заслуги към Международния фестивал ,,Варненско Лято” (2012 г.) и наградата ,,Музикант на Годината 2013″ на Българско национално радио.

Наградата „ЗЛАТНА ЛИРА“ ще му бъде връчена  от г-н Станислав Почекански – председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци, тази вечер, 29.03.2019г. от 19.00, по време на Симфоничния концерт, посветен на 150 годишнината от смъртта на Берлиоз. Във фоайето на Дома на културата ще бъде открита и изложба с творби на маестро Димитров.

Коментари

Забелязано в Пловдив
Забелязано в Пловдив предлага на пловдивчани новините и събитията, които са близо до тях, които пряко ги вълнуват и които те биха искали да съобщят на съгражданите си. При нас водещото е опитът от първо лице, независимото мнение и всички граждани, които искат да дадат гласност на забелязаното от тях.

Вашият коментар